Skip to main content
Engagemang

Ledarskap i politiken

Av 2023-11-13Inga kommentarer

I helgen (lördags) deltog jag tillsammans med cirka 15 andra personer som är eller kommer att bli förtroendevalda, i en ledarskapsdag.

Vi fick träffa fem personer som är politiska ledare på olika nivåer (nationellt, regionalt och kommunalt). Det var kul att få höra deras perspektiv och syner på ledarskap.

Tänker att jag delar med mig av det jag minns som jag reflekterar vidare på.

  • Du är förtroendevald hela tiden – Det sa många av ledarna. Jag tolkar in det som att du bär på ett ansvar i att ”bete dig”. Du bör inte slarva bort ditt förtroende på misstag som gör att det skadar partiet. Alla gör dock misstag och det ligger i allmänheten och framförallt medlemmarna att döma ut om det är korrekt eller ej.
  • Utåt är vi enade – När ett beslut är taget, oavsett om du, jag eller någon annan tycker det är bra eller dåligt…så har det alltid skett heta interna debatter och diskussioner. För inom ett parti finns det väldigt mycket man inte håller med om, det är det som är demokrati. Vi behöver inte tycka lika hela tiden men inom en organisation måste vi sedan vara enade. Men…det är mycket jag inte är ”enad om” och då dök det upp i mitt huvud att jag verkligen måste in i dessa debatter och diskussioner. I varje fall i de ämnen jag anser mig ha bättre lösningar och perspektiv än majoriteten som ”styr”…för att det ska ske så måste jag få en röst. Frågan är om jag får det eller om ledare känner sig hotade. För trots allt så finns det hierarkier.
  • Va dig själv, för då är du trygg i det du gör/säger – Detta håller jag fullständigt med om, dock krockar det jag skrivit ovan hahaha.  Jag har stark tilltro till min kompetens och därför både uttrycker jag den och visar den praktiskt i mina jobb och engagemang. Men det betyder inte att jag alltid får min röst hörd, jag måste kämpa för den. Detta vill jag förändra!
  • Ha kontroll på ekonomin – Framgångsrika kommuner tänker långsiktigt och satsar pengar på insatser som gör skillnad för helheten. Det förstår jag också är lösningen och stort grattis till Kalmar kommun!

Det ska bli spännande att följa mig själv i denna utveckling. Jag har ett mål…men det kommer sen 😉